Jadi Korban Pesawat Jatuh di Malaysia, Jenazah Penumpang Ini Masih Utuh

NAP | Insertlive
Rabu, 23 Aug 2023 17:15 WIB
Lokasi jatuhnya pesawat di Elmina, Negara Bagian Selangor, Malaysia, pada 17 Agustus 2023.
Jakarta, Insertlive -

Tragedi jatuhnya pesawat di jalan tol Selangor, Malaysia, kini tengah jadi sorotan masyarakat dunia. Pasalnya, kecelakaan tersebut menewaskan 10 orang yang menjadi penumpangnya.

Salah satu dari 10 orang penumpang yang tewas dalam kecelakaan tersebut adalah Ustaz Idris Abdol Talib Ramali, seorang hafiz Al-Quran terkenal di Malaysia.

Melansir dari MStar, hafiz Al-Quran ini menjadi satu-satunya korban yang jenazahnya masih utuh. Bahkan, pihak keluarga bisa melakukan pemakaman tanpa harus tes DNA.

ADVERTISEMENT

Diketahui tubuh Ustaz Idris tidak terbakar, hanya baju motif kotak-kotak biru yang rusak parah. Meski merasakan duka mendalam, keluarga lega karena jasad Ustaz Idris tetap utuh.

Sebelum meninggal dunia dalam kecelakaan, Ustaz Idris sempat ikut berfoto bersama para penumpang pesawat.

Kondisi jenazah Ustaz Idris yang masih utuh setelah menjadi korban kecelakaan pesawat diceritakan lewat akun Instagram @sitizailahmohdyusoff.

"Baru sahaja selesai menziarahi keluarga beliau di Taman Ketari, Bentong Pahang. Terharu dapat makluman dari keluarga arwah bahawa jasad arwah tidak hangus terbakar, hanya pakaian saja yang terbakar. Allahu Akbar. Almarhum Ustaz Idris adalah merupakan seorang Hafiz Al-Quran," tulis akun tersebut.

[Gambas:Instagram]


Ustaz Idris meninggalkan tiga orang anak yang berusia 14, 10, dan 54 hari. Semasa hidupnya, ia bekerja sebagai pimpinan di Pejabat Agama Islam Daerah Raub.

(nap/fik)
Tonton juga video berikut:
KOMENTAR
ARTIKEL TERKAIT
Loading
Loading
BACA JUGA
UPCOMING EVENTS Lebih lanjut
detikNetwork
VIDEO
TERKAIT
Loading
POPULER